De drie Schitterende Schaduw-voorstellingen: Margaretha, ANNA & Louise belichten elk vanuit een andere invalshoek de geschiedenis van de 18e eeuw. Na 150 jaar emancipatie, is het tijd dat we ons niet meer alleen op de koloniale welvaart verlaten, maar ook het menselijk leed achter de rijkdom van de 18e eeuw tonen. Om bewuster naar een nieuwe, inclusievere vorm van samenleven te gaan. De Schitterende schaduw serie laat het publiek op een persoonlijke manier kennis maken met de schaduwkant van de welvaart. De verhalen kruipen uit de schaduw en geven zich bloot aan het licht van het theater om een transformatie in te zetten en uiteindelijk te helen.
Deel twee van de Schitterende Schaduw-serie neemt je mee naar het koloniaal verleden in Gelderland van de vroege 18e eeuw, en richt de aandacht op de schaduwzijde, het onzichtbare deel van de geschiedenis. ANNA vertelt de geschiedenis van de historische figuur ‘swartin’ Anna van Vossenburg. Er is weinig bekend over de zwarte vrouw, Anna, die in de 18e eeuw in Arnhem heeft geleefd. Ze werd geboren in slavernij op de plantage Vossenburg in Suriname. Toen de eigenaar uit Arnhem overleed, reisde Anna met zijn twee in Suriname geboren dochters naar Nederland, naar Arnhem. Die dochters waren leeftijdsgenootjes van Anna. Haar hele leven heeft ze in obscuriteit geleefd. Al moet ze toch stof hebben doen opwaaien als zwarte vrouw. Maar, wie was ze? Hoe voelde ze zich? En hoe heeft ze zich kunnen handhaven in een maatschappij die haar ‘swartin’ noemde? Ze komt tot leven in de tweede voorstelling van de Schitterende Schaduw reeks, getiteld: ANNA.
ANNA is een productie van stichting Reframing HERstory Art Foundation uit Arnhem en is onderdeel van een programma gericht op helen. De stichting draagt bij aan bewustwording en educatie van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland via dans, muziek, podiumkunsten, gesprek en maatschappij. Na 150 jaar afschaffing van de slavernij is er meer dan ooit de noodzaak voor meerstemmigheid,om verborgen verhalen uit de geschiedenis in de hedendaagse samenleving te brengen.
De voorstelling ANNA is onderdeel van een totaalervaring. Voorafgaand aan de voorstelling is er een historische inleiding. Direct na de voorstelling is er een gezamenlijk reflectief programma, met aandacht voor wat (de geschiedenis in) ons beweegt o.l.v. Farida Nabibaks. Hierna staat er voor iedereen een Surinaams drankje klaar.
Een passepartout voor alle 3 voorstellingen is te koop via de website van Theater Oostpool. Deel 1: Margaretha is te zien op 28 maart in Theater Oostpool. Deel 3: Louise is te zien op 30 mei in Theater De Leeuw.